Betöltötték Varga Judit helyét a Miskolci Egyetem kuratóriumában

Megosztás

Február 15. napján lemondtak a miniszterek a modellváltó egyetemek kuratóriumi tagságáról, mert az Európai Bizottság szerint összeférhetetlen a kormányzati pozíciójuk az egyetemeket fenntartó alapítványi szerepükkel. Ezzel Varga Judit igazságügy-miniszter tagsága is megszűnt, aki korábban a kuratórium elnöki tisztségét töltötte be.

A Miskolci Egyetem fenntartója, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriuma március 31-én tartott ülésén Fükő Lászlót, a miskolci BOSCH gyárigazgatóját választotta a testület elnökévé – közli az egyetem weboldala. Fükő 2021. augusztus 1-e óta tagja a testületnek.

A miniszterasszony távozásával megüresedett helyet Világi Oszkárral töltötték be, aki a MOL-csoporthoz tartozó Slovnaft vezérigazgatója és igazgatótanácsának elnöke, emellett az ETO FC Győr, valamint a HSC Aerojet Zrt. igazgatóságának elnöke.

A HSC Aerojet az a magyar cég, amely egy évvel ezelőtt megvásárolta (leányvállalatán, a Vodochody Holdings HU Kft.-n keresztül) a katonai kiképző és könnyű harcászati repülőgépeket gyártó cseh Aero Vodochody a.s.-t. A vállalat közvetve (a Magyar Aerojet Befektetési Zrt.-n keresztül) 80 százalékban a jelenlegi honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdona volt, 20 százalékban pedig a cseh Omnipol a.s. birtokolja. A cégbírósági adatok szerint Szalay-Bobrovniczky miniszteri kinevezése után, júniusban két lépcsőben megvált a részesedésétől. Az új többségi tulajdonos Hernádi Zsolt lett, aki a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója is egyben – számol be minderről az mfor.hu.

Kép: Varga Judit/Facebook

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek